Terveelliset jouluherkut – tuoksuja ja tunnelmia sesongin hedelmistä

Joulu lähestyy ja sen myötä valmistuvat monenlaiset jouluherkut. Niiden ei tarvitse kuitenkaan olla lähtökohtaisesti epäterveellisiä. Millaisia terveellisiä vaihtoehtoja voisin sitten suositella?

Joulukuussa satokausi tarjoaa monta herkullista ja värikästä hedelmää. Jo loppusyksystä monet alkavat odotella milloin mehukkaat ja kirpeän makeahkot sitrushedelmät tupsahtavat myyntiin ja joulukuussa huipentuukin monien lajikkeiden tarjonta. Sitrushedelmistä joku suosii appelsiineja, toinen greippejä ja kolmas pikkusitruksia kuten satsumaa, mandariinia tai klementiiniä. Yhtä kaikki, niistä jokainen on ravintorikas ja mahtava kuitu- ja vitamiinilisäys ruokavalioon. Laajan sitrushedelmäkirjon lisäksi joulun alla sesongissa ovat myös samettisen makea persimon, näyttävä ja eksoottinen granaattiomena sekä herkullinen energiapommi taateli. Pitkän sesongin omena ja päärynä saavat myös joulun alla huomiota ihanin jouluisin lajikkein.

 

Herkuttele satokauden mukaan – helpot vitamiinit sitruksista

Sitrushedelmät ovat oiva apu nälän yllättäessä, sillä ne matkustavat kätevästi mukana arjen kiireissä – pari satsumaa ja kourallinen manteleita pitävät pahimman nälkäkiukun kateissa kesken jouluvalmistelujen. Sitrushedelmät sopivat hyvin myös aamiais- tai välipalasmoothieisiin, samoin tuorepuuroihin ja vanukkaisiin. Niitä voi hyödyntää myös salaattien raaka-aineina, esim. kirpeä appelsiini tai pikkusitrukset ovat oiva makupari punakaalille ja fetalle. Salaatin puolestaan kruunaa sitrusvinegrette.

Sitrukset toimivat myös lämpimissä aterioissa, kuten kasvissosekeitoissa, tuoden kirpeyttä makeahkoille keitoille. Perinteisesti sitruksia on käytetty myös joulukoristeina ja kauniin joulusisustuksen kruunaa kulhollinen neilikka-appelsiineja pöydällä.

 

Eksoottiset ja näyttävät ­– persimon ja granaattiomena hurmaavat monipuolisuudellaan

Persimon ja granaattiomena sopivat yhtä lailla välipaloille kuin aterioille, jälkiruokia unohtamatta. Aromikas persimon esimerkiksi makeuttaa hyvin smoothiet ja tuorepuurot. Granaattiomenan kauniit siemenet ovat puolestaan näyttävä koriste smoothiebowlin tai tuorepuurokulhon päälle.

Sekä persimon että granaattiomena sopivat erinomaisesti suolaisiin salaatteihin tuomaan väriä ja ravinteita. Makupareina näille toimivat hyvin kaalit ja juurekset sekä juustot ja pähkinät. Persimon myös sopii täydellisesti vaikkapa suolaisten tacojen täytteeseen, yhdessä kirpeän limen kanssa.

Granaattiomena toimii myös juomissa ja on ravinteikas lisäys vaikkapa tuorepuristemehuihin tai jouluiseen glögiin. Jouluiset jälkiruoat, kuten vanukkaat ja jäädykkeet, saavat lisäksi upean ja ravinteikkaan koristelun granaattiomenan siemenistä, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja tärkeitä polyfenoleita.

 

Taltuta makeanhimo terveellisesti – taateli on luonnon oma makeuttaja

Makeat taatelit ovat tulleet tutuiksi Suomessa lähinnä kuivattuina hedelminä. Kuivatut taatelit ovatkin superterveellinen energiapommi. Taatelit sisältävät mm. paljon kuituja sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia. Niillä makeutatkin terveelliset jouluherkut, saaden samalla terveyshyötyjä.

Taatelilla voi joulun kokkailuissa makeuttaa mm. smoothiet, puurot, kiisselit, kakut ja suklaat. Taatelit kannattaa kuitenkin liottaa ennen käyttöä, jotta kaikki tärkeät ravintoaineet olisivat elimistölle helpommin imeytyvässä muodossa. Helppo jouluherkku taateleista syntyy, kun käärit liotettujen taateleiden sisälle mantelit ja dippaat herkut sulaan tummaan suklaaseen. Terveellisempää herkkua saa etsiä!

Taateleista voit taikoa myös maukkaita joulutryffeleitä yhdessä pähkinöiden, joulumausteiden ja appelsiinin kuoriraasteen kera. Perinteisempi leipuri loihtii taateleista puolestaan kuivakakun tai banaanitaateli-teeleivän.

 

Jouluruokavalion parhaat keventäjät – vähäkaloriset omena ja päärynä

Omenat ja päärynät sopivat myös joulun herkkuhetkiin. Jouluisen juustotarjottimen kruunaakin itsetehty omena-kanelihillo tai ihanan mehukkaat päärynäsiivut. Omena sopii loistavasti myös raakakakkujen valmistukseen, makuparinaan maapähkinät ja jouluiset mausteet. Päärynää taas voi hyödyntää vaikka yhdessä hävikkikinkun kanssa, leipomalla maukkaan kotitekoisen pitsan.

Omena ja päärynä ovat todella kuitupitoisia, mutta samalla vähäkalorisia hedelmiä, joten ne sopivat hyvin keventämään ruokavaliota raskaiden jouluaterioiden välissä. Hedelmien entsyymit auttavat myös ruoansulatusta tehokkaampaan toimintaan, jolloin vatsa toimii paremmin ja olo on kevyempi.

 

Joulutunnelmaa kaikille aisteille

Joulun tunnelmaa voi tuoda pimeyden keskelle monin eri tavoin. Yksi niistä on hyödyntää aisteja tunnelman luonnissa. Kohota omaa ja yhteistä joulumieltä antamalla hedelmien ihanien tuoksujen, makujen ja värien vallata kodit ja työpaikat. Samalla kun lisäät hedelmien syöntiä myös juhlakautena, lisäät ruokavalioon kuin huomaamatta tärkeitä mikroravinteita, joista kehosi saa voimia jaksaa läpi pimeän kaamoskauden terveenä ja energisenä.

Helpoin tapa nauttia sesongin hedelmistä työpaikalla tai kotitoimistolla, on tilata Fruitbox. Hedelmät valikoidaan tarkasti satokauden mukaan ja ovat siten tuoreita, maukkaita ja täynnä vitamiineja. Valikoimaan voit tutustua tästä.

Ota talteen myös nämä terveelliset ja herkulliset joulureseptit.

Tunnelmallista Joulun aikaa!

 

 

Porkkanakakku Smoothie (2:lle)

 1 appelsiini / 2 pikkusitrusta (kuten satsuma)

1 persimon

4 porkkanaa

1 dl pekaanipähkinöitä

1 tl kanelia

1 tl aitoa vaniljajauhetta

ripaus kardemummaa

ripaus neilikkaa

4 dl mantelimaitoa / kauramaitoa

vettä tai lisää kasvijuomaa tarpeen mukaan

 

Kuori ja pilko hedelmät sekä porkkanat (pieniksi paloiksi). Lisää kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen ja soseuta smoothieksi. Nauti joulun mauista vaikkapa arkiaamiaisella tai viikonloppubrunssilla!

 

Sitruksinen juuressosekeitto (4:lle)

 ½ kg porkkanaa

½ kg bataattia

2 verigreippiä

n. 3 cm pala inkivääriä

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2,5 dl kaurakermaa

1 kasvisliemikuutio

ripaus mustapippuria

ripaus neilikkaa

yrttisuolaa

öljyä

n. 6 dl vettä

 

Kuori ja pilko porkkanat, bataatit, sipulit sekä inkivääri. Ota esille kattila ja kuullota öljyssä sipuleita ja inkivääriä hetki, lisää porkkanat sekä bataatit ja jatka vielä hetki kuullottamista. Lisää kiehuva vesi ja kasvisliemikuutio. Jätä keitto kiehumaan keskilämmölle. Purista verigreipeistä mehu ja lisää mehu kattilaan. Anna keiton kiehua, kunnes porkkanat ja bataatti ovat pehmeät. Ota keitto liedeltä ja soseuta keitto. Jatka vielä hetki keiton hauduttamista ja lisää joukkoon kaurakerma ja loput mausteet. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto on liian paksua. Ota keitto liedeltä ja nauti esimerkiksi paahdettujen kikherneiden ja persiljan kera.

 

Suklaiset taatelikätköt (15 kpl)

 15 kpl taatelia

15 kpl mantelia

100 g tummaa suklaata (70%)

merisuolaa

 

Liota taateleita 15 min. lämpimässä vedessä. Kaada vesi pois (voit hyödyntää liotusveden smoothien valmistuksessa). Täytä taatelit manteleilla. Sulata suklaa vesihauteessa ja pyörittele taatelit suklaamassassa. Nosta vadille ja ripottele päälle hitusen merisuolaa. Anna herkkujen jähmettyä hetki ennen nauttimista.