Työhyvinvoinnin edistäminen – ravinnon merkitys työarjessa

Työhyvinvointi on moniulotteinen kokonaisuus, ja työhyvinvoinnin edistäminen yksi työelämän keskeisistä teemoista. Tämän artikkelin aiheena on työhyvinvoinnin osatekijä, joka liittyy työntekijän henkilökohtaisiin valintoihin, ollen kuitenkin asia, jolle työnantaja voi antaa tukea ja kannustusta – oikeanlainen ravitsemus. Ravitsemuksella on suuri rooli terveyden tukemisessa, arjessa jaksamisessa ja hyvinvoinnin lisäämisessä. Ravinto vaikuttaa vahvasti niin toimintakykyyn, energisyyteen, vastustuskykyyn kuin ajatteluunkin – kaikkien ollessa oleellisen tärkeitä hektisessä työarjessa.

Pienet arkiset ja päivittäin toistuvat valinnat vaikuttavat suuresti hyvinvoinnin kokonaiskuvaan. Työhyvinvointia voikin lisätä tukemalla arkisten ja terveyttä edistävien valintojen helppoutta.

Energiaa ja rakennusaineita ravinnosta

Ravinnosta saadaan energiaravintoaineita, jotka nimensä mukaisesti antavat elimistölle polttoainetta ja kylläisyyden tunteen. Ravinto tarjoaa myös suojaravintoaineita, jotka osallistuvat elintoimintojen ylläpitoon ja elimistön säätelytehtäviin. Yhdessä energia- ja suojaravintoaineista elimistö saa rakennusaineita solujen uudistumiseen, jota tapahtuu kaiken aikaa. Ravinto, joka on monipuolista ja ravinnerikasta, rakentaa, korjaa ja suojaa. Vastaavasti yksipuolinen ja ravinneköyhä ravinto kuluttaa elimistön tärkeitä suojaravintoaineita.

Suomalaisten työikäisten energiaravintoaineiden saanti on usein riittävää. Suojaravintoaineiden saanti voi kuitenkin jäädä puutteelliseksi, jos ruokavalio sisältää liian vähän kasviksia. Onkin hyvä muistaa, että mitä enemmän päivän aikana sisällyttää ruokavalioonsa kasviksia – mukaan lukien hedelmät – sitä paremmin suojaravintoainepitoisuudet pysyvät riittävällä tasolla.

Vastustuskyvyn parantaminen värikkäillä valinnoilla

Immuniteetti eli vastustuskyky on elimistön kyky suojautua taudinaiheuttajilta. Hyvä suoliston mikrobisto on merkityksellinen vastustuskyvyn kannalta ja ehkäisee taudinaiheuttajien leviämistä – ikään kuin vieden niiltä tilaa ja ravinteita kasvaa. Hienoa on, että vastustuskykyä voi vahvistaa tukemalla suoliston mikrobistoa.

Ravinnon avulla suoliston hyvinvointia voi tukea huolehtimalla tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden riittävästä saannista. Suoliston mikrobisto esimerkiksi rakastaa värikkäitä ja kuitupitoisia kasviksia. Suolistolle on hyvä tarjota myös riittävästi tuoreita ja kypsentämättömiä kasviksia, kuten hedelmiä ja marjoja, sillä ne sisältävät runsaasti entsyymejä, jotka auttavat ruoansulatusta toimimaan optimaalisesti.

Aivoterveyden vaaliminen

Ravinnolla on siis suuri merkitys suoliston terveyteen, ja sitä kautta myös aivoterveyteen. Terveellinen ravinto tukee suoliston tasapainoista bakteerikantaa ja ruokkii keholle suotuisten mikrobien tuotantoa suolistossa. Suoliston mikrobeja tarvitaan myös aivojen välittäjäaineiden tuotantoon, joita ovat serotoniini, dopamiini, asetyylikoliini, adrenaliini, nonadrenaliini ja GABA.

Näitä välittäjäaineita keho tarvitsee muun muassa hermoston säätelyyn, vireystilan ylläpitämiseen, keskittymiseen, motivaatioon, muistamiseen ja oppimiseen.

Kiireinen aikataulu ja stressi kuluttavat tavallista enemmän vitamiineja ja kivennäisaneita sekä aivojen välittäjäaineita. Terveellinen ja ravinnerikas ruokavalio puolestaan vaikuttaa mielialaan ja parantaa ajattelukykyä – säännöllisen ateriarytmin ylläpitäessä keskittymiskykyä.

Aivoterveellinen ruokavalio sisältääkin paljon värikkäitä kasviksia ja hedelmiä, kuituja sekä hyviä rasvoja, jotka pitävät aivot virkeinä.

Ravintovinkkejä työyhteisön arkeen

Terveyttä edistävä, ravinnerikas ja värikäs ravinto vaikuttaa siis myönteisesti jaksamiseen ja hyvinvointiin arjessa. Myös riittävällä ja oikearytmisellä ravinnonsaannilla on merkitystä, jotta mahdollistetaan tasainen energiansaanti päivän aikana.

Työpäivien aikana olisikin tärkeää huolehtia, että ravitseva lounas tulee syötyä ajallaan. Ja jotta energinen olo säilyy läpi päivän, on hyvä järjestää myös mahdollisuus terveellisen välipalan nauttimiseen.

Kahvipullien vaihtuessa tuoreisiin hedelmiin, vaihtuu olotilakin helposti nuutuneesta energiseksi. Ympäristö vaikuttaa suuresti ajatteluumme – niinkin paljon, että se muokkaa tapojamme.

Istuttamalla työympäristöön terveyttä tukevia elementtejä, voivat arkiset tavat muokkautua ennen pitkää koko työyhteisön eduksi.

 

Terveelliset tarjoilut toimistolle – 4 täsmävinkkiä:

1) Järjestä toimiston pöydälle hedelmäkori ja pähkinäkippo kaikkien saataville

2) Taukohuoneeseen voi hankkia smoothiekoneen, jolla on helppoa surauttaa ravinteikas välipalasmoothie

vaikkapa hedelmistä, rahkasta ja siemenistä.

3) Taukohuoneen jääkaappiin voi hankkia luonnonjogurttia hedelmälohkojen ja pähkinöiden kaveriksi

4) Korvaa palaveripullat värikkäillä hedelmillä tai toimistolla tehdyillä hedelmäsmoothieilla

 

Tiesithän, että Fruitbox toimittaa raikkaita hedelmäbokseja sekä työyhteisöille että kotitoimistoille ympäri Suomen? Näin hedelmiä on säännöllisesti saatavilla ja niitä on helppo nauttia työpäivien lomassa – ja säilyttää hyvä työvire.

Fruitbox-valikoimaan voit tutustua tästä.

 

Helppo ja energisoiva taukosmoothie (yksi annos)

200 g maitorahkaa tai soijajogurttia

1 banaani

1 appelsiini

2 rkl siemensekoitusta (esim. kurpitsansiemen ja chiasiemen)

vettä

Kuori hedelmät ja laita muiden raaka-aineiden kanssa blenderiin. Lisää vettä oman maun mukaan, riippuen kuinka paksun juoman haluat. Jos lisäät reilummin vettä, saat smoothien myös työkaverille. Surauta tasaiseksi smoothieksi, ja nauti ravitseva ja energisoiva välipala.

“Hyvinvointi on kokonaisuus. Yksi suurimmista hyvinvoinnin tukipilareista on ravitsemus. Ravitsemus on yksi perustarpeistamme, joka parhaimmillaan voi edesauttaa muita hyvinvoinnin tukipilareita pysymään pystyssä. Optimaalisella, juuri sinulle soveltuvalla ravitsemuksella, tuet kehoasi sekä mieltäsi rakentaen kestävän perustan tulevaisuudelle.”

Mirva Popov
diplomiravintoneuvoja
MyNutrition