Luonnollinen kauneudenhoito alkaa sisältä päin – näin ravitset ja hoidat ihoa sisäisesti ja ulkoisesti

Kauneudenhoito alkaa aina sisältä päin ja runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on yksi kokonaisvaltaisen kauneudenhoidon tukipilareista. Hedelmät sisältävät suuria pitoisuuksia vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka ravitsevat meitä sisäisesti. Ne tuovat samalla hyötyjä myös ihomme hyvinvoinnille, esimerkiksi ennaltaehkäisten ihon ennenaikaista vanhenemista ja epäpuhtauksien syntyä. Ihon terveydelle ja säteilevälle voinnille tärkeitä ravintoaineita ovat etenkin sinkki, pii, A-, C-, E- ja B-vitamiinit, joita löydät monesta hedelmästä.

Muista riittävä nesteytys – buustaa c-vitamiinilla kollageenin tuotantoa

Sisäinen kauneudenhoito voi alkaa jo aamusta hyödyntämällä sitruunaa, eli lisäämällä aamun ensimmäiseen vesilasiin tuorepuristettua sitruunan mehua. Riittävä nesteytys kosteuttaa ihoa ja auttaa sitä voimaan paremmin. Samalla sitruunamehu stimuloi ruoansulatustamme ja auttaa poistamaan kuonaa kehostamme.

Sitruuna, muut sitrushedelmät ja kiivi sisältävät myös runsaasti C-vitamiinia, joka antioksidanttivaikutustensa lisäksi edistää kollageenin tuotantoa. Kollageenit ovat tärkeitä solun ulkoisen aineen rakenneosia ja auttavat ihoa pysymään kimmoisana.

Myös vesimeloni on sitruunan ohella hyvä nesteyttäjä ja ihon kosteuttaja, sen sisältäessä yli 90 % vettä. Ihana kesäkauden herkku, vesimeloni, sisältää myös paljon C-, A- ja B-vitamiineja. Vesimelonista voi loihtia vaikkapa ihanan raikkaan kesäisen mocktailin kauneudenhoitohetkiin, yhdessä limen, mintun ja jääpalojen kera.

Tue ruoansulatusta – kuidut ja entsyymit edistävät ihon ja suoliston hyvinvointia

Suoliston hyvinvointi on hyvin keskeinen osa kauneudenhoitoa ja toimiva ruoansulatus on osa sitä. Kaikki hedelmät ovat kuiturikkaita, joten jo niiden sisältämän kuidun ansiosta ne parantavat ruoansulatusta ja suoliston hyvinvointia.

Monien hedelmien sisältävä pektiini on iholle hyödyllinen kuituaines, jota löytyy runsaasti omenasta ja sitrushedelmistä. Hedelmien pektiini on prebiootti eli hyödyllisten ihon mikrobien ruokaa, ja näin ollen se edistää ihon bakteerikannan hyvinvointia.

Myös papaija ja ananas ovat erityisen hyvä tuki ruoansulatukselle. Ne ehkäisevät ummetusta ja sisältävät ruoansulatusta edistäviä entsyymejä, jotka auttavat pilkkomaan ravinnon proteiineja. Ananas ja papaija sisältävät myös paljon A-, B- ja C-vitamiinia, ja saat loihdittua niistä esimerkiksi herkullisen aamiaissmoothien. Voit myös lisätä niitä vaikkapa proteiinipitoiseen lounassalaattiin, ja hyödyntää niiden entsymaattista vaikutusta.

Karotenoidit – elinvoimaisen ihon supervoima

Ihon päivettyneeseen ulkonäköön vaikuttavat erityisesti kasvisten, juuresten ja hedelmien karotenoidit eli luonnossa esiintyvät punaiset, oranssit ja keltaiset kasvien väriaineet. Elimistö ei pysty tuottamaan karotenoideja itse, vaan ne täytyy saada ravinnosta.

Jos ravinnosta siis puuttuvat hedelmät ja kasvikset, ovat elimistön karotenoidipitoisuudet alhaisemmat, tämän heijastuessa sekä ihon väriin että immuunijärjestelmän toimintaan. Immuunijärjestelmään karotenoidit vaikuttavat toimimalla antioksidantteina: kun immuunireaktiossa syntyy ns. happiradikaaleja, neutraloivat karotenoidit näiden toimintaa. Toisin sanoen ne ehkäisevät ihon ennenaikaista vanhenemisprosessia.

Lykopeeni kuuluu karotenoideihin ja on todella tehokas antioksidantti. Suomalaiset saavat sitä kuitenkin keskimäärin liian vähän ruokavaliostaan. Ihon ennenaikaisen vanhentumisen lisäksi se auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyjä vastaan. Lykopeeni kuitenkin varastoituu elimistöömme vain muutamiksi päiviksi, joten sitä kannattaa sisällyttää ruokavalioon lähes päivittäin.

Hedelmistä papaija, punainen vesimeloni, verigreippi, aprikoosi ja punainen guava sisältävät runsaasti lykopeenia. Lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti, joten rasva tehostaa sen imeytymistä. Näin ollen pieni loraus kasviöljyä tai vaikkapa pähkinöiden nauttiminen edellä mainittujen hedelmien kera, tehostaa lykopeenin imeytymistä.

Hedelmät osana ulkoista kauneudenhoitoa – itse tehty kasvonaamio syntyy helposti kotona

Hedelmiä hyödynnetään paljon kauneudenhoitoalalla ja monet kosmetiikkatuotteet sisältävät hedelmistä tiivistettyjä ainesosia. Voitkin hyödyntää hedelmiä myös kotispassa – luonnollisina kauneuden lähteinä.

Avokado ja kookos ovat rasvapitoisuutensa ansiosta mahtavia raaka-aineita kotona tehtäviin ravitseviin ja kosteuttaviin kasvonaamioihin. Papaija sopii entsymaattisten ominaisuuksiensa ansiosta hellästi kuorivaan naamioon, banaani puolestaan herkän ihon naamioon. Sitrukset ja mango taas ovat mainioita raaka-aineita kirkastaviin kasvonaamioihin.

Kasvonaamiot voit tehdä kotona helposti blenderillä sekoitellen, smoothien tavoin. Yhdistele hedelmiä jogurtin, oliiviöljyn, kaurahiutaleiden, hunajan ja tuorekurkun kera, ja saat ihania eri tarkoituksiin sopivia kasvonaamioita – helposti ja edullisesti kotikonstein.

Kiinnostaako luonnollinen kauneudenhoito Sinua?

Hyödynnä alta kauneudenhoitoa tukeva smoothieresepti sekä ravitseva kotitekoinen kasvonaamio!

Tiesithän, että Fruitbox toimittaa raikkaita hedelmäbokseja niin työyhteisöille kuin kotitalouksille? Erinomainen tapa nauttia hedelmien terveysvaikutuksista, on pitää niitä jatkuvasti saatavilla sekä nauttia hedelmiä säännöllisesti päivän mittaan. Näin saat elimistölle tärkeitä ravinteita tukemaan sisäistä ja ulkoista hyvinvointia.

Fruitbox-valikoimaan voit tutustua tästä.

Kauneus Smoothie (2 annosta)

 1 banaani

½ avokado

pari siivua vesimelonia

2 dl mansikkaa/vadelmaa

½ sitruunan mehu

kourallinen minttua/sitruunamelissaa

2 dl kookosmaitojuomaa/kauramaitojuomaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja blendaa tehosekoittimella smoothieksi. Jos haluat kylmää smoothieta, käytä joko pakastettuja marjoja tai viipaloitua ja pakastettua banaania.

Kosteuttava kotitekoinen kasvonaamio (2 annosta)

 ½ avokado

½ banaani

1 rkl maustamatonta jogurttia

1 tl hunajaa

Soseuta banaani ja avokado. Sekoita joukkoon jogurtti ja hunaja. Levitä hedelmänaamio kasvoille, rentoudu ja anna vaikuttaa 15 min. Huuhtele kasvot lämpimällä vedellä.

 

Mirva Popov
diplomiravintoneuvoja
MyNutrition