Smoothien valmistus ABC – ota terveelliset smoothiet osaksi jokaista päivää

Smoothie on paksuhko, pehmeä ja kylmä, usein hedelmäpohjainen juoma, joka on terveystietoisen ykkösvalinta. Toisin kuin pirtelö, smoothie ei sisällä lisättyä sokeria jäätelön tai valkoisen sokerin muodossa, vaan on sisällöltään ravinteikas, mutta silti maukas.

Smoothiet ovat sekä aikuisten, että lapsien makuun ja ovat oiva keino lisätä helposti koko perheen kasvisten käyttöä arjessa.

Ravinteikkuus – terveellinen smoothie syntyy monipuolisista raaka-aineista

Hedelmäinen ja raikas smoothie ei ole vain janojuoma, vaan voi olla myös välipala, aamiainen, jälkiruoka sekä täysipainoinen ateria. Täysipainoisen ja aterian kaltaisen, smoothien valmistukseen tarvitsee vain muistaa muutama perussääntö:

  1. Kasvikset: Smoothie-juomiin voit käyttää melkein mitä tahansa kasviksia, mm. hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja marjoja. Makeutta smoothieen saat sokerin sijaan hedelmistä, valitse siis makeuttajaksi esimerkiksi banaani, persimon, melonit, päärynä ja/tai mango. Jos taas haluat smoothie-juomaan hieman kirpeyttä, valitse esimerkiksi omena, kiivi, sitrushedelmä tai marjat taittamaan makeutta. Vihersmoothie-juomaan voit lisätä mitä tahansa vihreää, mitä jääkaapistasi löytyy, kuten kurkkua, herneitä, parsakaalia, pinaattia tai lehtikaalta. Hedelmät ja vihannekset ovat smoothien tärkein raaka-aine, sillä niiden ansiosta smoothiesta tulee energisoiva ja ravitseva – sisältäen kuituja, vitamiineja, hivenaineita sekä antioksidantteja.

 

  1. Proteiini: Ruokaisuutta smoothie-juomaan saat lisäämällä joukkoon proteiinin lähteen, kuten jogurttia, rahkaa, raejuustoa, heraproteiinijauhetta tai kasviproteiinijauhetta. Proteiinin lisääminen smoothieen antaa juomalle tärkeiden aminohappojen ja kylläisyyden tunteen lisäksi myös

 

  1. Rasvat: Rasvan lähteen lisääminen smoothieen tekee siitä yhdessä proteiinin kanssa aterian veroisen. Proteiini ja rasva täydentävät hedelmien hiilihydraattipitoisuutta ja auttavat verensokerin tasaamisessa. Näin ollen nälkä pysyy loitolla pidempään ja olo tasaisen tyytyväisenä. Hyviä rasvanlähteitä smoothieen ovat vaikkapa pähkinät, siemenet, mantelit, tahini, avokado tai kylmäpuristetut kasviöljyt.

 

  1. Neste: Smoothien voit tehdä melkeinpä mihin tahansa nesteeseen – jopa pelkkään hanaveteen, kun smoothien ainesosat ovat itsessään maukkaita. Entistä maukkaampaa makua smoothie-juomaan saat kuitenkin mm. täysmehulla eli hedelmistä tai vihanneksista puristetulla mehulla, jossa on hedelmäliha mukana. Kermaisempaa koostumusta smoothieen saat jogurtilla, kasvimaidolla tai -kermalla. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti mm. kaura-, manteli-, soija- ja kookosmaidot.

 

  1. Mausteet: Voit tehdä smoothiesta simppelin ja maukkaan juoman ilman mausteitakin, mutta jos haluat smoothie-juomiin uutta twistiä, kokeile lisätä mukaan jokin seuraavista: yrtit, kaneli, hunaja, lakritsinjuurijauhe, kaakaojauhe, chaijauhe, vanilja tai inkivääri.

 

Helppous – raikas smoothie minuuteissa

Smoothie on todella helppo ja nopea valmistaa, eikä vaadi juuri lainkaan esivalmisteluja. Tarvitset vain tehosekoittimen ja raaka-aineet. Smoothieen voit käyttää raaka-aineita niin pakastettuna, jääkaappikylmänä kuin huoneenlämpöisenä. Jos haluat smoothiesta todella kylmän, valitse mukaan jokin pakastettu raaka-aine, kuten marjat tai valmiiksi lohkotut hedelmät. Kuori ja paloittele hedelmät, annostele loput raaka-aineet ja surauta smoothie valmiiksi.

 

Paras smoothie – vinkkejä täydelliseen lopputulokseen:

  • Lisää smoothieen joko ripaus suolaa tai loraus sitruunan mehua, niin saat makumaailman hyvin
  • Jos käytät jogurttia tai rahkaa sekä jäisiä hedelmiä tai marjoja smoothiessa, lisää valmistusvaiheessa pohjalle jogurtti tai rahka ja vasta lopuksi jäiset raaka-aineet. Näin saat smoothien nopeammin valmiiksi ja säästät tehosekoittimesi elinikää.
  • Lisää neste smoothieen pikkuhiljaa, niin saat varmasti miellyttävän lopputuloksen, ja smoothiesta sopivan
  • Onko sinulla lapsia? Ota heidät mukaan smoothien valmistukseen. Näin saat odottamattomia, maukkaita ja jänniä makuyhdistelmiä. Samalla lapset oppivat valmistamaan ravinteikasta
  • Smoothie on herkullisimmillaan sekä ravitsevin heti valmistuksen jälkeen, joten nauti se mielellään

Nauti ravinteikas ja terveellinen smoothie rauhassa ja “pureskele” sitä kuin kiinteää ateriaa. Näin maksimoit ravintoaineiden imeytyvyyden ja kehosi saa smoothien superaineet paremmin käyttöönsä.

Tiesithän, että Fruitbox toimittaa raikkaita hedelmäbokseja sekä työyhteisöille että kotitoimistoille? Helppo tapa lisätä hedelmiä päivän aterioille on pitää niitä säännöllisesti saatavilla ja pyöräyttää hedelmistä terveellinen smoothie vaikka työpäivän taukojen aikana. Näin saat elimistölle tärkeitä ravinteita ja energiatason pysymään tasaisena.

Fruitbox-valikoimaan voit tutustua tästä.

 

Ota myös talteen seuraavat ravinteikkaat smoothiereseptit!

 

Kevätaurinko-smoothie (2:lle)

 2 veriappelsiinia

1 avokado

4 dl jogurttia

loraus tyrnitäysmehua

2 cm pala inkivääriä

täysappelsiinimehu sekä kauramaito 50/50 % nesteenä

 

Kookos-puolukkaunelma-smoothie (2:lle)

2 banaania

4 dl puolukkaa (pakaste)

1 dl kaurahiutaleita

1 dl mantelia

2 rkl hamppuproteiinijauhetta

1 dl kookoskermaa ripaus kardemummaa

kookosvesi, vesi tai mantelimaito nesteenä

 

Vihreää energiaa -smoothie (2:lle)

 1 mango

1 omena

1 avokado

1 kurkku / ½ kesäkurpitsa

100 g pinaattia/lehtikaalta

1 sitruunan mehu

1 tl nokkosjauhetta

kookosvesi tai täysomenamehu nesteenä

 

Kuori ja lohko hedelmät. Lisää hedelmälohkot sekä loput ainekset tehosekoittimeen ja sekoita hyvin, kunnes juoma on paksuhkoa, mutta helposti juotavaa. Halutessasi kylmän juoman, voit lisätä jääpaloja smoothien sekaan, jos et ole ehtinyt pakastaa hedelmälohkoja, eikä smoothie sisällä pakastemarjoja. Nauti heti!