Sydänviikkoa vietettiin retkeillen!

Tänä vuonna retkeilyteemaista sydänviikkoa vietettiin syys- ja lokakuun vaihteessa 27.9.-4.10.2020. Sydänviikko kannusti ihmisiä lähtemään luontoon liikkumaan ja voimaan hyvin terveyttä edistäen. Aurinkokin tuli sadepilvien takaa esiin kuin tilauksesta ja teki monen metsäretkeilijän reippailusta entistä hienomman. Mikä olisikaan parempaa, kuin kävellä raikkaassa syysilmassa ja ihastella auringon kuultamia syksyn värjäämiä lehtiä.

Mikä se sydänviikko sitten on? Sydänviikko on Sydänliiton yhdistysten tärkein vuosittainen tapahtuma ja sitä on vietetty sellaisenaan jo vuodesta 1990 lähtien. Sydänviikko juontaa kuitenkin juurensa jo 50-luvulta, jolloin vietettiin sydänsunnuntaita. Sydänsunnuntain tarkoitus oli kasvattaa kansan tietämystä sydänsairauksista ja niiden syistä. Nykypäivän sydänviikko jatkaa samaa linjaa entistä isommalla volyymillä. 29.9. vietettävä kansainvälinen Maailman sydänpäivä osui tänä vuonna sydänviikolle. Teemapäivän tavoitteena oli kiinnittää huomio sydämiin ja kannustaa ihmisiä tekoihin sydänten terveyden hyväksi. Lue lisää sydänliiton sydänviikosta ja Maailman sydänpäivästä osoitteessa sydan.fi.

Suomen luonto on täynnä mahdollisuuksia liikkua ja löytää uusia harrastuksia. Sydänviikon kampanjasivut vinkkaavat erilaisia tapoja virkistävään liikkumiseen, kuten esimerkiksi linturetket ja porrasjumppa. Muita hyviä reippailumuotoja ovat perinteinen metsäretki eväineen sekä marjastus ja sienestys. Suomen metsät ovat täynnä muun muassa mustikoita, puolukoita ja lakkoja. Marjat ovat paitsi maukkaita, mutta myös terveellisiä. Ne sisältävät paljon vettä, vähän energiaa sekä eri vitamiineja ja kivennäisaineita. Marjoissa saattaa jopa olla hyödyllisiä vaikutuksia muun muassa silmien terveyteen, sekä syöpien ja muistisairauksien, sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Marjojen terveyshyödyt vaativat kuitenkin vielä paljon lisää tutkimusta. Marjat ovat joka tapauksessa oiva lisä jokapäiväiseen ruokavalioon sellaisenaan tai lisättynä eri kokkailuihin. Netti on täynnä toisiaan herkullisempia reseptejä, joissa on hyödynnetty Suomen metsien antimia. Uskaltaisin väittää, että marjat maistuvat entistä paremmalta, kun ne ovat itse kerättyjä ja jos ei, niin ainakin marjojen hyödyt moninkertaistuvat, kun reippailee itse metsään.

Me Fruitboxilla halusimme tuoda sydänviikkoa seuraajiemme tietoisuuteen somen kautta. Haastoimme teitä kaikkia lähtemään mukaan sydänviikon tempaukseen eli retkeilyyn. Toivottavasti mahdollisimman moni ehti käydä edes lyhyellä happihyppelyllä metsässä taikka sitten lähipuistossa. Luonnossa on voimaa ja kummasti se iltalenkki tuppaa aina piristämään, vaikka sinne lähteminen olisikin ollut haastavaa. Jaoimme myös Fruitboxin Instagram tarinassa ohjeen terveelliseen itse mehustettuun mehuun. Mehustaminen on loistava tapa vähentää hävikkiä sekä pitää syysflunssat loitolla. Tässä vielä ohje helppotekoiseen ja terveelliseen mehuun:

  • 1 greippi
  • 2 appelsiinia
  • 2 porkkanaa
  • inkivääriä (oman maun mukaan)

Mehusta tuli pirteän oranssia ja lainaten kollegani sanoja ”maistui ihan nestemäiseltä terveydeltä”.

Elämme tällä hetkellä poikkeuksellisia aikoja, joten pidetäänhän itsestämme ja toisistamme huolta. Sydänviikosta inspiroituneena tehdään terveyttä edistäviä valintoja, mutta muistetaan välillä myös hemmotella itseämme. Mukavaa syksyä kaikille ja pysykäähän terveenä!