Kevät on puhdistautumisen aikaa

Kevätauringon sarastaessa keho alkaa kaivata pimeän talvikauden jälkeen energisoivaa puhdistautumista kertyneistä kuona-aineista. Keho kerryttää kuona-aineita monestakin eri syystä, kuten ruoansulatuksen sivutuotteena sekä erilaisten kehoon päässeiden haitta-aineiden johdosta. Haitta-aineita ovat muun muassa ruoan ja veden vierasaineet, ilmansaasteet, säteily, kemikaalit, kosmetiikka, lääkkeet sekä nautintoaineet. Nykypäivänä kovasti yleistynyt unenpuute, ylirasitustilat sekä stressi heikentävät kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Jos kuona-aineita on liikaa, elimistön aineenvaihdunta ei toimi kunnolla ja elimet ylikuormittuvat, jonka johdosta voi ilmetä esimerkiksi väsymystä, infektiokierteitä, iho-ongelmia sekä ruoansulatus- ja painonhallintaongelmia.

Ruokavaliossa voikin ottaa helposti huomioon muutaman seikan, jotka auttavat kehoa puhdistautumaan sinne kertyneestä kuona-aineista. Aamu ja aamupäivä ovat ruoansulatusjärjestelmän toiminnan tehokkainta työskentelyaikaa. Onkin tärkeää, että juuri tällöin keho saa hyödynnettäväkseen paljon erilaisia rakennusaineita. Aamulla herättelet kehoasi uuteen päivään helposti nauttimalla ison lasillisen huoneenlämpöistä vettä tuorepuristetun sitruunamehun kera. Sitruunamehu stimuloi ruoansulatusjärjestelmän toimintaa, lisää kehon emäksisyyttä sekä diureettina lisää virtsaamistarvetta, jolloin yön aikana kehoon kertyneiden kuona-aineiden poistuminen nopeutuu. Loistava tapa aloittaa aamu on myös maukas tuorepuristettu vihermehu tai -shotti sekä vihersmoothie sisältäen klorofylliä eli lehtivihreää, joka puhdistaa elimistöä. Juomat voit koostaa esimerkiksi varsiselleristä, fenkolista, kiivistä, tuorekurkusta, vehnänoraasta sekä kaalikasveista lisäten mehuun makeutta porkkanalla, omenalla tai päärynällä ja lisää potkua makuun inkiväärillä, kurkumalla tai sitruunalla. Näitä energisoivia juomia voit höystää myös yrteillä ja villivihanneksilla, esimerkiksi minttu, persilja ja nokkonen sopivat erinomaisesti juomien raaka-aineiksi. Juomia nauttiessa muista rauhallisesti “pureskella” vaikka kyseessä onkin juoma. Näin ollen tuet entsyymitoiminnan aktivoitumista ja autat ruoansulatusta toimimaan paremmin.

Ruokavalion kevennys on hyvä keino auttaa kehoa puhdistautumaan kuona-aineista. Lisäämällä monipuolisesti kasviksia päivittäiseen ruokavalioon tuet elimistön yhtä tärkeimmistä elimistä, eli maksaa, poistamaan kehosta kuona-aineita. Suoliston hyvä kunto vaikuttaa myös merkittävästi kuona-aineiden poistumiseen kehosta, joten suosimalla kasviksia päivittäin, tuet myös suoliston hyvän bakteerikannan ylläpitoa. Myös karsimalla ruokavaliosta puhdistautumisajanjaksolla sokerin ja keinotekoiset makeutusaineet, valkojauhotuotteet, pika- ja einesruoat, punaisen lihan, suuret määrät maitotuotteita sekä nautintoaineet, autat maksaa ja suolistoa toimimaan entistä optimaalisemmin.

Kevennettyyn ja puhdistavaan ruokavalioon kuuluu olennaisena osana siis kasvikset. Hyvä olisi sisällyttää aamiaiselle, lounaalle, tarvittaville välipaloille ja illalliselle raakaa sekä kypsennettyä kasvista. Keho saa raa´asta kasvisruoasta sen tarvitsemia rakennusaineita eli vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita sekä antioksidantteja ja polyfenoleja, mutta myöskin suoliston toimintaa tukevia entsyymejä ja kuituja. Raakaruokia voivat olla esimerkiksi erilaiset juomat ja smoothiet, salaatit, tuorekeitot ja tuorepuurot sekä hedelmät, vihannekset ja marjat sellaisenaan. Kypsennettyä kasvisruokaa keho pystyy sulattamaan helpommin ja joidenkin kasvisten kohdalla kypsentäminen edistää ravinteiden imeytymistä. Sisäelimet tarvitsevat myös lämpöä toimiakseen optimaalisesti, joten näin vielä viileällä kevätkaudella kypsennetty ravinto auttaa ylläpitämään kehon luonnollista lämpöä. Kypsennetyissä ruoissa kannattaa suosia haudutettuja, keitettyjä ja uunitettuja ruokia kuten keittoja, patoja ja uunijuureksia eli välttää paistamista ja käristämistä. Myöskin hapatetut kasvikset ovat mahtava keino tukea suoliston kuntoa ja kuona-aineiden poistumista. Elimistö tarvitsee myös proteiineja ja rasvoja toimiakseen eduksemme. Jos haluamme optimoida kuona-aineiden poistoa kehossa, suositeltavaa on minimoida punaisen lihan ja lihajalosteiden käyttöä ja suosia helpommin sulavia proteiininlähteitä kuten kalaa, kalkkunaa ja kanaa sekä kasvikunnan proteiinin lähteitä kuten linssejä, pähkinöitä, manteleita ja siemeniä. Rasvan lähteinä taas suositeltavaa on käyttää monipuolisesti kasvikunnan rasvanlähteitä kuten kylmäpuristettuja öljyjä, avokadoa, pähkinöitä, manteleita ja siemeniä tai eläinkunnan puolelta kalaa, kalaöljyjä sekä gheetä eli kirkastettua voita. Kun nautit pähkinöitä, manteleita ja siemeniä, voit maksimoida niiden hyödyt liottamalla niitä esimerkiksi yön yli vedessä. Näin ollen helpotat ruoansulatustasi ja optimoit ravintoaineiden imeytymisen.

Kuona-aineiden poistumisen kannalta huomiota tulisi myös kiinnittää illallisen keveyteen, joten ravinnerikkaalla ja monipuolisella aamiaisella ja lounaalla (sekä tarvittaessa välipalalla) tuet energiantarvettasi ja illallisen koostaminen kevyemmäksi onnistuu kuin luonnostaan. Pyri siis syömään illallinen kevyesti ja useampi tunti ennen nukkumaan menoa, näin ruoansulatuksesi saa levätä tarpeeksi ennen seuraavan päivän aamiaishetkeä. Päivän aikana tulee myös kiinnittää huomiota riittävään nesteytykseen ja ennen nukkumaanmenoa voit esimerkiksi hauduttaa jonkin yrttijuoman tai kofeiinittoman teen antamaan lämpöä kehollesi ja tukemaan puhdistautumista.

Energisoiva vihershotti

(2 annosta)

1 varsisellerin varsi
1 sitruuna
2 cm pala inkivääriä
1tl viherjauhetta (luomulaatuinen)
1tl kylmäpuristettua kasviöljyä (kuten hamppu, camelina, oliivi)

Mehusta sellerinvarsi, sitruuna ja inkivääri. Lisää mehuseokseen viherjauhe ja öljy hyvin sekoittaen. Nauti shotin tapaan.

Jos käytössäsi ei ole mehustinta, voit myös tehdä muunnelmaversion. Purista käsin sitruunan mehu lasiin, raasta inkivääripala joukkoon ja lisää viherjauhe sekä öljy hyvin sekoittaen.

Puhdistava punajuuri-bataattikeitto

(n. 4 annosta)

4 pientä tai 2 isoa punajuurta
1 isohko bataatti
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio (luomu)
1 tl kuivattua tai 1rkl tuoretta timjamia/persiljaa/korianteria
(1 tl suolaa)
½ tl mustapippuria
½ tl jauhettua kurkumaa
1 rkl oliiviöljyä
n. 1,5 l vettä

Päälle: tuoreita yrttejä (timjami, persilja, korianteri) sekä siemeniä (kuten kurpitsansiemen)

Kiehauta vesi. Kuori ja pilko punajuuri ja bataatti sekä sipulit. Lisää kiehuvaan veteen punajuuri- ja bataattikuutiot sekä kasvisliemikuutio. Keitä n. 10 min. Lisää sipulit ja mausteet. Keitä vielä noin 10 min. tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Ota kattila pois liedeltä. Lisää öljy ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää päälle tuoreita yrttejä ja siemeniä, nauti.

“Hyvinvointi on kokonaisuus. Yksi suurimmista hyvinvoinnin tukipilareista on ravitsemus. Ravitsemus on yksi perustarpeistamme, joka parhaimmillaan voi edesauttaa muita hyvinvoinnin tukipilareita pysymään pystyssä. Optimaalisella, juuri sinulle soveltuvalla ravitsemuksella, tuet kehoasi sekä mieltäsi rakentaen kestävän perustan tulevaisuudelle.”

Mirva Popov
diplomiravintoneuvoja
MyNutrition

 

Hedelmien nauttiminen työpäivän aikana on erinomainen tapa varmistaa päivittäisen hedelmien ja kasvisten suositusmäärän täyttyminen.

Fruitbox hedelmäpalvelu toimittaa tuoreita hedelmiä työpaikoille ympäri Suomen. Tutustu valikoimaan tästä.