Eksoottiset hedelmät – 6 ravinnerikasta yllättäjää

Rohkeasti värejä ja ravinteita ruokavalioon eksoottisista hedelmistä

Suomalaisten hedelmien kulutus henkeä kohti on ollut selvästi noususuhtainen vuodesta 2000 vuoteen 2018. Vuonna 2000 hedelmien kulutus henkeä kohti oli keskimäärin 45 kg, kun vuonna 2018 se oli jo 55 kg. Myydyimpien hedelmien kärkisijoilla Suomessa komeilee edelleenkin kaikille tutut banaani, omena ja appelsiini. Kevään satokauden aikaan on kuitenkin tarjolla myös monenlaisia muita maukkaita, terveellisiä ja hieman eksoottisia hedelmiä, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla ja nauttia eri muodossa. Näiden hedelmien hyödyt ovat lukuisat ja olen valinnut muutamia erikoisia hedelmiä tarkasteltavaksi hiukan lähemmin niiden ravitsemuksellisten hyötyjen sekä käyttötarkoituksen valossa.

Makea mango, pirtsakka passion ja c-vitamiinia pursuava guava

Näin maaliskuun aikaan satokauttaan juhlivia eksoottisia hedelmiä ovat makea mango, kirpsakka passionhedelmä sekä piristävä guava. Mango on ravinteikas ja herkullinen trooppinen hedelmä, joka on mineraalirikas ja sisältää runsaasti A-vitamiinin esiasteita karoteeneja. Mango on herkullinen välipala jo sellaisenaan syötäväksi. Mango on myös erinomainen smoothieiden, chiapuurojen ja hedelmäsalaattien ainesosa. Lisäksi mangoa on helppo hyödyntää ruokaisien salaattien ja lämpimien aterioiden valmistuksessa, esimerkiksi aasialaisissa ruuissa tai marinadeissa. Makupareina mangolle toimivat hyvin esimerkiksi inkivääri, minttu, korianteri ja chili.

Mangon tapaan monivivahteikkaan passionhedelmän voi myös nauttia sellaisenaan lusikoimalla suoraan hedelmän siemenet halkaistun hedelmän puolikkaista. Passionhedelmä, toiselta nimeltään kärsimyshedelmä, sopii erinomaisesti jogurtin päälle, smoothieisiin ja hedelmäsalaattiin. Se on myös erittäin maukas lisä itsetehtyyn sorbettiin. Ravintoarvoiltaan passion on runsaasti kuituja ja suhteellisen paljon rautaa sisältävä hedelmä, jonka maku on niin erikoisen hyvä, että sitä kannattaa testata pikimmiten, jos se ei ole tuttu entuudestaan.

Maaliskuun satokauden erikoisuuksista yksi suosikkini on guava. Guava on erittäin C-vitamiinirikas hedelmä, sillä jo yksi hedelmä sisältää kolminkertaisen määrän päivän C-vitamiini tarpeesta. Tutumpaan appelsiiniin verrattuna guava sisältää C-vitamiinia nelinkertaisesti. C-vitamiinin lisäksi guava sisältää runsaasti kaliumia ja antioksidantteja. Guava on maukas ja kuiturikas hedelmä, jonka voi nauttia välipalana sellaisenaan paloiksi lohkottuna. Kypsä guava maistuu maukkaimmalta kylmänä. Guavasta surautat jääpalojen kanssa myös helposti raikkaan eksoottisen täysmehun.

Papaija ja ananas – ruuansulatuksen luonnolliset edistäjät

Huhtikuun satokaudessa komeilee ruoansulatuksen ystävä ja lempeän maukas papaija. Harmillisesti papaija on monelle suomalaiselle tuntematon hedelmä, vaikka sillä on rutkasti terveyttä edistäviä vaikutuksia. Papaija sisältää ruoansulatusta edistäviä entsyymejä, jotka auttavat elimistöä proteiinien pilkkomisessa, joten papaija on erinomainen hedelmä nautittavaksi esimerkiksi ennen tuhdimpaa ateriaa. Papaija sopii rakenteensa ansiosta erinomaisesti välipalasmoothieeseen. Se sopii hyvin myös meksikolaiseen salsaan ja marinadeihin. Jo yksikin lohko papaijaa päivässä riittää tukemaan ruoansulatusta.

Myös papaijan siemenet kannattaa hyödyntää, sillä ne ovat todella ravinnerikkaita ja niitä voi käyttää ruoanlaitossa pippurin tapaan.

Papaijan kaveriksi keväiseen hedelmäsalaattiin sopii mainiosti ananas, joka on usealle papaijaa tutumpi. Myös ananas on papaijan tapaan ruoansulatukselle oiva tuki sen sisältämän bromelaiini-entsyymin ansiosta. Joidenkin tutkimusten mukaan bromelaiini-entsyymi auttaa myös tulehdusten hillitsemisessä.

Ananasta käytetään myös aineenvaihdunnan vilkastuttamiseen sen nestettä poistavan ominaisuuden vuoksi. Ananas sopiikin hyvin aamiaiselle esimerkiksi vihersmoothien tai tuorepuuron joukkoon tuomaan makeutta ja tukemaan ruoansulatuksen käynnistymistä. Ananas sopii mainiosti myös lämpimiin ruokiin, sen lämmityksessä pehmenevän rakenteen vuoksi. Kokeile hyödyntää sitä esimerkiksi kasvisvartaisiin, kastikkeisiin ja wokkeihin.

Ananaslohkot sellaisenaan maistuvat parhaimmalle huoneenlämpöisinä. Jotta saat ananaksesta parhaimmat ravitsemukselliset hyödyt, käytä myös ananaksen hieman puiseva keskiosa, sillä se sisältää eniten ravintoaineita. Puisevan osan voi hyödyntää vaikkapa smoothieeseen tai kotitekoiseen jäätelöön.

Pitaija – värikkään kaunis ravinnepommi

Erikoisinta eksoottista kevään satokauden hedelmää edustaa mielestäni pitaija. Lohikäärmehedelmäksikin kutsutun kaktushedelmän maku muistuttaa suomalaisille tutumpaa kiivihedelmää. Pitaija sisältää runsaasti kuitua ja on vähäkalorinen sekä suolistoystävällinen hedelmä. Pitaija on myös antioksidantti -ja vitamiinipitoinen hedelmä, joka tukee vastustuskykyä ja suojaa kehoa hapetusstressiltä, joita ravitsemuksen puutteet ja esimerkiksi ympäristötekijät aiheuttavat. Kahtia halkaistun hedelmän voi syödä sellaisenaan lusikoimalla ja sen hentoa makua voi korostaa lisäämällä hedelmälihaan hieman limen tai sitruunan mehua. Pitaijasta taikoo näyttävän hedelmävadin työpaikan kahvipöydälle tai vaikkapa herkullisen smoothiebowlin sunnuntaibrunssille.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kannattaa nauttia 1-2 hedelmää joka päivä, joten lisäämällä valikoimaan uusia tuttavuuksia, ruokavalio monipuolistuu vaivattomasti ja herkullisesti.

 

Haluaisitteko kokeille eksoottisia hedelmiä myös työpaikalla? Tutustu Fruitbox Exotic -hedelmäboksiin täällä.

 

Ananas-passionhedelmä-chiavanukas
(2 annosta)

4 dl kookos- tai mantelimaitoa
4 rkl chia-siemeniä
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta
1/2 ananas
1/2 limen mehu
1 passionhedelmä

Vispaa chiasiemenet, maitojuoma sekä vanilja keskenään. Anna tekeytyä kylmässä vähintään 30 min. Blendaa sillä välin pilkottu ananas sekä puristettu limen mehu keskenään. Kun chiapuuro on turvonnut, annostele chiavanukasta kulhoihin, lisää päälle ananas-lime-hedelmäsose. Koristele annokset passionhedelmän siemenillä ja nauti. Voit tehdä vanukkaan edellisenä päivänä kylmään ja nauttia aamiaisen kera tai ottaa helposti lasipurnukassa mukaan työpaikalle välipalaksi.

Pitaija-papaija-smoothie bowl
(2 annosta)

1 pienehkö papaija
1 pienehkö pitaija
200 g pakastemansikkaa tai vadelmaa
1 dl kookoskermaa
2 rkl raakakaakaojauhetta
2 rkl kookoslastuja
halutessasi granolaa

Leikkaa papaija ja pitaija lohkoiksi. Lisää blenderiin 2/3 papaijasta ja pitaijasta, marjat, kookoskerma sekä raakakaakaojauhe. Blendaa paksuksi smoothieksi.

Annostele smoothie kulhoihin. Koristele lopuilla hedelmälohkoilla sekä kookoslastuilla ja halutessasi granolalla. Nauti heti hyvässä seurassa tai säästä toinen annos myöhemmäksi.

“Hyvinvointi on kokonaisuus. Yksi suurimmista hyvinvoinnin tukipilareista on ravitsemus. Ravitsemus on yksi perustarpeistamme, joka parhaimmillaan voi edesauttaa muita hyvinvoinnin tukipilareita pysymään pystyssä. Optimaalisella, juuri sinulle soveltuvalla ravitsemuksella, tuet kehoasi sekä mieltäsi rakentaen kestävän perustan tulevaisuudelle.”

Mirva Popov
diplomiravintoneuvoja
MyNutrition