Hedelmät ja kasvikset apuna flunssan torjunnassa

Hedelmät ja kasvikset immuunipuolustuksen tukena

Eletään vauhdikkainta virusten tartunta-aikaa ja infektiotartunnat jylläävät kaikkialla. Nuha, yskä ja kurkkukipu vaivaavat monia sekä kuume pakottaa jäämään sängyn pohjalle. Pahimmassa tapauksessa infektiokierre saa alkunsa, kun flunssat seuraavat toinen toistaan vastustuskyvyn laskettua. Infektiotartuntoja pystyy kuitenkin ennaltaehkäisemään sekä niiden kestoa minimoimaan ja oireita lieventämään, tukemalla oman immuunijärjestelmän toimintaa.

Moitteettomasti toimiessaan immuunijärjestelmä on valppaana suojellakseen meitä ulkoisilta taudinaiheuttajilta. Ruokavalion optimointi on yksi loistava keino tukea oman immuunijärjestelmän moitteetonta toimintaa. Kasvisten ja hedelmien tärkeyttä ei voi liiaksi painottaa, kun on kyse vastustuskyvyn kasvattamisesta. Vatsaa ja suoliston mikrobitasapainoa hellivän kuidun lisäksi ne sisältävät paljon vitamiineja, kivennäisaineita sekä antioksidantteja.

Yhtenä keskeisenä mikroravinteena immuunijärjestelmän tukemisessa voidaan pitää C-vitamiinia, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. C-vitamiini on myös antioksidantti, joka edesauttaa kehoa suojautumaan hapettumisstressiltä. Se myös edistää raudan muuntautumista kehossa sellaiseen muotoon, jota elimistö pystyy hyödyntämään paremmin. Ihminen ei itse pysty tuottamaan C-vitamiinia kehossaan, joten sitä on välttämätöntä saada ravinnosta. Loistavia C-vitamiinin lähteitä ravinnossa ovat muun muassa paprika, chili, sitrushedelmät, kiivi ja kaalikasvit. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten se ei varastoidu kehoon, siitä syystä C-vitamiinipitoista ravintoa olisi hyvä nauttia päivittäin.

Syö värikkäästi

Samoin kuin C-vitamiini, myös E-vitamiini toimii kehossa antioksidanttina. Kuten useimpia antioksidantteja, myös E-vitamiinia löytyy värikkäistä hedelmistä ja kasviksista. Eniten sitä sisältää vihertävät ja punertavat kasvikset kuten lehtikaali ja paprika. Punertavat, kellertävät ja vihertävät kasvikset ja hedelmät sisältävät myöskin karotenoideja eli A-vitamiinin esiastetta. Loistavia karotenoidien lähteitä ravinnossa ovat muun muassa porkkana, tomaatti, varsiselleri ja pinaatti. Ravinnosta saatavan karotenoidin keho muuntaa aktiiviseen muotoon A-vitamiiniksi. Karotenoidit toimivat myöskin antioksidantteina kehossa. Parhaiten keho pääsee hyödyntämään kasvisten karotenoidit, kun ne ovat kypsennetyssä muodossa.

Edellä mainittujen vitamiinien sekä antioksidanttien lisäksi kasvikunnasta löytyy myös yksi supertehokas immuunipuolustuksen buustaaja eli inkivääri. Inkivääri sisältää kipua ja tulehduksia hillitseviä ainesosia ja siten se on yksi luonnon parhaista avuista tulehdustauteja vastaan. Inkivääri on myös vahva antioksidantti, jolla on antibakteerinen vaikutus kehossa. Inkivääriä kannattaa nauttia tuoreena, jotta maksimoit sen terveyshyödyt.

Chilinen tomaatti-porkkanakeitto

(2 annosta)

500 g tomaattia
5 porkkanaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä kuorineen
4 dl kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 chilipalko

Paahda pilkotut porkkanat, puolitetut tomaatit ja sipuli sekä valkosipulinkynnet uunissa 200 asteessa noin 30 min. Kuumenna kasvisliemi kattilassa ja lisää sen jälkeen paahdetut kasvikset ja sipuli keitinliemeen. Kuori paahdetut valkosipulinkynnet ja lisää keitinliemeen. Pilko chili ja lisää keittoon. Kiehauta keittoa noin 20 min. matalalla lämmöllä. Surauta keitto sileäksi sauvasekoittimella ja lisää lopuksi suola ja oliiviöljy.

Immuuniboosteri smoothie

(2 annosta)

2 appelsiiniä tai 4 mandariinia
1 sitruunan mehu
1 omena
2 cm pala inkivääriä
iso kourallinen pinaattia tai lehtikaalta
vettä

Surauta ainekset blenderissä tasaiseksi smoothieksi. Lisää vettä tarvittava määrä riippuen kuinka paksun koostumuksen haluat.

“Hyvinvointi on kokonaisuus. Yksi suurimmista hyvinvoinnin tukipilareista on ravitsemus. Ravitsemus on yksi perustarpeistamme, joka parhaimmillaan voi edesauttaa muita hyvinvoinnin tukipilareita pysymään pystyssä. Optimaalisella, juuri sinulle soveltuvalla ravitsemuksella, tuet kehoasi sekä mieltäsi rakentaen kestävän perustan tulevaisuudelle.”

Mirva Popov
diplomiravintoneuvoja
MyNutrition

 

Hedelmien nauttiminen työpäivän aikana on erinomainen tapa varmistaa päivittäisen hedelmien ja kasvisten suositusmäärän täyttyminen.

Fruitbox hedelmäpalvelu toimittaa tuoreita hedelmiä työpaikoille ympäri Suomen. Tutustu valikoimaan tästä.