Väreillä kaamosta vastaan

Kaamoksen yli luonnonantimien voimin 

Loppusyksyn pimeys on hyvää vauhtia hiipinyt keskuuteemme. Valoisat tunnit vuorokaudesta vähenevät vähenemistään vuoden loppua kohden ja vallitseva puheenaihe ympärillämme on synkät kelit ja auringonsäteiden puute. Monelle meistä pimeä vuodenaika saa olon väsyneeksi ja uuvahtaneeksi. Samaan aikaan eletään vuoden kiireisintä aikaa sekä työn että arjen merkeissä. Deadlinet lähestyvät ja tulosvastuut painavat töissä, hommat halutaan saada pakettiin ennen vuodenvaihdetta.

Kiire ja tekemisen meininki on monesti positiivinenkin juttu, mutta aina keho ja mieli eivät kerkeä mukaan ympäristön vaatimiin velvoitteisiin. Silloin on hyvä aika hengähtää hetki ja miettiä, millä voisimme tukea omaa hyvinvointiamme. Itsestään voi pitää huolta monin tavoin, mutta yksi helppo ja itsestään selvänäkin pidetty aspekti on ravitsemus. Pienillä arjen valinnoilla siitä voi tehdä tarpeitamme vastaavan ja jopa kehoamme ja mieltämme eheyttävän. Mitä me sitten tarvitsemmekaan näin pimeänä ajanjaksona, jotta jaksaisimme arjen lukuisat askareet?

Energiaa ja superenergiaa

Energiansaannista on harvalla länsimaissa asuvalla puutetta, vaan ruokaa on usein ylitsevuotavasti tarjolla. Monesti puutetta onkin ns. superenergialla eli sillä kaikella näkymättömällä hyvällä mitä on luontaisesti kätkeytynyt ruoka-ainesten sisälle. Superenergiaa keho yleisesti ottaen kaipaa, emme nykypäivänä vain välttämättä osaa tunnistaa mitä se oikein on ja mistä sitä saamme. Helpoiten superenergian lähteet löydät niistä ruuista, jotka ovat kasvaneet luonnossa sekä hengailevat kauppojen, kahviloiden ja työpaikkaruokaloiden hyllyillä värikkäänä loistaen.

Kasvit sitovat itseensä auringon valoenergiaa fotosynteesissä. Pimeinä ajanjaksoina, auringonvalon puuttuessa, voimme lisätä itsellemme aurinkoenergiaa päiviimme juuri kasvisten avulla. Eniten tätä valoenergiaa on vihreissä kasviksissa. Helppoja tapoja lisätä vihreiden kasvisten käyttöä ovat esimerkiksi tuorepuristetut vihermehut ja vihersmoothiet. Tuo siis valoa kaamoksen keskelle varmistamalla, että keittiöstä löytyy aina jotain vihreää.

Kasviksista ja varsinkin vihreistä kasviksista saat täytettyä hyvin folaattivarastot, jotka usein tuppaavat olemaan vajavaisia, varsinkin jos stressin määrä on suuri. Folaatti onkin yksi yleisin ravintoaine, jota keskimääräinen suomalainen ei saa tarpeeksi ravinnostaan. Folaatti on B-ryhmän vitamiineihin kuuluva ravintoaine, jota tarvitaan muun muassa punasolujen muodostumiseen ja DNA:n toimintaan. Hyviä folaatin ja muidenkin tärkeiden B-vitamiinien lähteitä vihreiden kasvisten lisäksi ovat kasvikunnan tuotteista muun muassa kaikki tuoreet vihannekset, marjat ja hedelmät sekä pähkinät, siemenet ja täysjyväviljat. Kasviksista superenergiaa saa myös esimerkiksi C-vitamiinin muodossa. C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka ei varastoidu kehoon, joten sitä tulisi saada ravinnosta päivittäin.  C-vitamiinia saadaan parhaiten juuri kasviksista, etenkin marjoista, hedelmistä ja yrteistä.

Hedelmät ja kasvikset tukevat välittäjäaineiden tasapainoa

Osasyy kaamosmasennukseen ja väsymykseen saattaa olla myös keskushermostomme välittäjäaineiden epätasapainotilat. Välittäjäaineet kuten serotoniini ja dopamiini liittyvät mielialojemme syntyyn vahvasti ja nämä välittäjäaineet tarvitsevat rakennusaineekseen muun muassa B-ryhmän vitamiineja sekä C-vitamiinia. Värikäs hedelmäkori näkyvällä paikalla kotona tai töissä tekee astetta helpommaksi tärkeiden ravintoaineiden turvaamisen.

Omaa työssä jaksamista sekä koko työyhteisön hyvinvointia pimeyden ja kiireen keskellä voit myös parantaa vinkkaamalla työpaikalla, josko olisi aika vaihtaa palaveri -ja taukohuoneen tarjottavat astetta terveellisempiin vaihtoehtoihin ja tilata hedelmiä töihin. Työnantajakin todennäköisesti ilahtuu positiivisista vaikutuksista, kun tarjolla on hedelmien ja pähkinöiden superenergiaa nuupahduttavien sokeristen herkkujen sijaan. Hankitaan siis runsain mitoin kasvisten väriloistoa ja valoenergiaa koteihin ja toimistolle.

Fruitbox-hedelmäpalvelun avulla saatte hedelmiä työpaikalle helposti ja vaivattomasti – lue lisää tästä.

Nutlyn toimistopähkinäpalvelu toimittaa 100 % luomut pähkinät työpaikoille. Tutustu palveluun tästä.

Aurinkoista syksyn jatkoa!

Superenergia smoothie (kahdelle)

3 isoa lehtikaalen tai mangoldin lehteä
1dl keitettyä kurpitsaa tai bataattia
2dl pakastettuja mustikoita tai karpaloita
1/2dl kurpitsansiemeniä
1tl ceylonin kanelia
2dl tuorepuristettua satsumamehua tai omenamehua
2dl kauramaitoa
vettä tai lisää kauramaitoa tarpeen mukaan

Sekoita kaikki ainekset blenderissä smoothieksi. Lisää tarpeen mukaan nestettä. Kaada laseihin ja nautiskele annos aurinkoa!

“Hyvinvointi on kokonaisuus. Yksi suurimmista hyvinvoinnin tukipilareista on ravitsemus. Ravitsemus on yksi perustarpeistamme, joka parhaimmillaan voi edesauttaa muita hyvinvoinnin tukipilareita pysymään pystyssä. Optimaalisella, juuri sinulle soveltuvalla ravitsemuksella, tuet kehoasi sekä mieltäsi rakentaen kestävän perustan tulevaisuudelle.”

Mirva Popov
diplomiravintoneuvoja
MyNutrition